El Faixero

Entorn

 

 

Cinctorres

Municipi de la comarca dels Ports, agrícola i ramader, sense perdre l'activitat artesanal en alguna petita indústria.

El municipi va ser fundat en 1231 per Blasco d’Alagó i posteriorment va ser donat a la família En Torres, que tenia el blasó format per 5 torres, de la qual pren el seu nom. Va ser en l'Edat Mitjana l’època de la seua màxima esplendor i en 1691 va aconseguir l'autonomia, ja que fins a llavors, va ser llogaret de Morella

franja

Casc urbà

Un passeig pels carrers de Cinctorres ens portarà a descobrir edificis monumentals com la Casa Consistorial o el Palau de Santjoans

Tampoc han de perdre's l'Església Parroquial de Sant Pere Apòstol s. XVIII, d'estil neoclàssic, destaca per la seua gran grandària i els seus dos campanars.

Arribant a la plaça del Pou, ens trobarem amb l'Ermita de Sant Lluís, de 1674, i baixant des d'aquesta pel carrer, arribem al Calvari i la seua ermita de 1846..

franja

Naturalesa

Cintorres té una vegetació rica i fèrtil, de boscos de carrasques, savines, pi i roure. A més d’una gran varietat d'espècies aromàtiques

Existeixen paisatges de gran valor ecològic com la Roca Parda o la Roca Roja. Espectaculars parets de roca amb una vista única on nien els voltors.

Si s’apropen a la Creu del Gelat, poden visitar un refugi de muntanya i les Coves del Bovalar, i si tenim sort, ens creuarem amb la cabra hispànica.

franja

Museus

En el poble existeixen diversos museus municipals: "El Museu de la Faixa" i "El Museu dels Dinosaures"

"El Museu de la Faixa" explica com la Faixa era uns dels pilars comercials del poble. Ofereix detalls de com es fabricaven i distribuïen per tota Espanya.

Degut al jaciment Ana que es va trobar en el terme de Cinctorres, s’ha desenvolupat el “Museu dels Dinosaures”

franja

Relax

Cinctorres et convida a un ambient de tranquil·litat i relax d'un poble de muntanya

 

A més dels tranquils passejos per la muntanya o els voltants del poble, en 2007 s'ha dotat al municipi de noves instal·lacions municipals amb una piscina climatitzada amb jacuzzi, bany turc i dolls d'aigua.

franja

Tradiciones

Tradició i festejos durant tot l'any a Cinctorres.

 

A l'inici de l'any se celebra Sant Antoni. Durant la nit es realitza la cremà" de la barraca, una representació teatral i el repartiment de la "coqueta".

Durant la primavera se celebren múltiples romiatges a les ermites properes a la població.

I a la fi d'agost es desenvolupen les festes patronals.

franja

Senderisme

Activitat relaxant que et permet gaudir de la naturalesa i de la gran riquesa ecològica de Cinctorres.

 

En el terme municipal de Cinctorres i en els de pobles veïns existeixen una gran quantitat de rutes senderistes homologades.

Hi ha rutes adaptades a tots els nivells, entre els quals destaquem les senderes PR-118, PR-CV 308, SL-CV 33, SL-CV 34, SL-CV 36 amb eixida i arribada a Cinctorres.

franja

Rutes BTT

S'ha desenvolupat un centre en el qual es pot obtenir informació sobre les múltiples rutes BTT que recorren la comarca dels Ports.

Els itineraris proposats li permeten recórrer una de les comarques més peculiars de la Comunitat Valenciana i descobrir els nombrosos monuments civils i religiosos que reflecteixen la importància històrica d'aquesta terra durant l'època medieval.

franja

Gastronomía

La cuina de muntanya és rica en carns i embotits, com el "ternasco", el “frito”, el pernil i la cecina.

Els productes com el "rovelló" o la "gírgola" que es troben en els boscos de la zona no poden faltar en aquesta cuina.

Existeixen exquisits postres com la "collá" i les "coquetes".

Podran provar un aiguardent molt conegut, el Gitam, que té propietats digestives i curatives.

franja

Els Ports

Els pobles i paisatges dels Ports són rics en història i patrimoni cultural.

La comarca dels Ports està situada en el nord-oest de la província de Castelló, en confluència de Catalunya, Aragó i la comunitat Valenciana.

Hi ha molts punts emblemàtics que han de visitar, com el Santuari de la Balma de Sorita, les vistes al poble d’Ares, el parc natural de la Tinença de Benifassà, el Castell de la Todolella, la plaça de l'Església de Castellfort...

franja

Morella

Aquest poble medieval, envoltat d'una muralla i presidit per un robust castell, és un autèntic museu a l'aire lliure.

A l'interior de la muralla els carrers són estrets amb pintorescs racons i una espectacular església gòtica.

Durant el dia, Morella ens ofereix una vista magnífica i durant la nit, gràcies a la il·luminació, la ciutat es converteix en un vertader espectacle.

És una ciutat viva culturalment amb infinitat de museus, fires i festivals de música...

franja

Mirambel

La muralla medieval de Mirambel es conserva de manera impecable.

En arribar a aquest poble del Maestrazo, viatjaràs al passat, quan els cavallers i les belles dames es passejaven pels seus carrers.

Destaca el bell Portal de les Monges, al costat del convent de les Agustines, les portalades, antigues reixes de ferro forjat i cridaners ràfecs. Li recomanem que complete el recorregut visitant l'Ajuntament i el temple de Santa Maria.

franja